Teden slovenske hrane in tradicionalni slovenski zajtrk 2024
V tednu od 11. do 17. novembra 2024 prvič obeležujemo Teden slovenske hrane, ki spodbuja odkrivanje bogate tradicije slovenskih jedi in ključne prednosti lokalno pridelane hrane. Pomemben dogodek omenjenega tedna je že uveljavljen Tradicionalni slovenski zajtrk, ki bo letos potekal v petek, 15. novembra 2024.
V tednu od 11. do 17. novembra 2024 prvič obeležujemo Teden slovenske hrane, ki ga je Vlada RS na pobudo 11* organizacij, med njimi tudi Zadružne zveze Slovenije (ZZS), razglasila decembra 2023. Teden slovenske hrane je izraz spoštovanja domačih pridelovalcev in predelovalcev, kmetov in zadrug, ključnih gradnikov trdnih dobavnih verig in samooskrbe, ki jim na ta teden izkazujemo posebno pozornost in zahvalo. Njegov glavni namen je spodbujanje zavedanja in pomena domače samooskrbe, ohranjanja čistega, zdravega okolja, ohranjanja podeželja, varovanja kmetijskih zemljišč, seznanjanja mladih s postopki pridelave in predelave hrane in spodbujanja zanimanja za dejavnosti na kmetijskem in zadružnem področju.
Pomemben dogodek omenjenega tedna je že uveljavljen Tradicionalni slovenski zajtrk (TZS), ki bo letos potekal v petek, 15. novembra 2024. S projektom Tradicionalni slovenski zajtrk, ki poteka v slovenskih vrtcih, šolah in drugih javnih zavodih že od leta 2011 naprej, krepimo zavedanje o pomenu in prednostih lokalno pridelane hrane ter oblikovanju zdravih prehranskih izbir od rojstva naprej. Letošnji projekt poteka pod sloganom »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk«, ki poudarja vseh pet sestavin zajtrka, ki so kruh, maslo, med, mleko in jabolko ali drugo slovensko sadje, ob tem ozavešča o prednostih lokalne hrane oziroma izpostavlja, da naj bo vseh pet sestavin zajtrka lokalnega izvora oziroma pridelano in predelano v Sloveniji.
Želimo si, da bi se Tednu slovenske hrane in Tradicionalnemu slovenskemu zajtrku pridružil širok krog sodelujočih. V ta namen je Zadružna zveza Slovenije že lani ob pobudi za razglasitev Tedna slovenske hrane pripravila simbolično e-knjižico Recepti z okusi Slovenije, ki lahko služi vsem državljankam in državljanom kot pomoč pri nakupu živil in pripravi jedi.
Vabljeni, da se v tednu od 11. do 17. novembra 2024, pridružite številnim deležnikom in nam ter obeležite »praznovanje« slovenskih jedi iz lokalno pridelanih sestavin. Plakat za promocijo Tedna slovenske hrane in več informacij je na voljo na spletni povezavi: Plakat za teden slovenske hrane.
Naj bo Tradicionalni slovenski zajtrk, ki bo potekal v petek, 15. novembra 2024 še posebej svečan. Oznanja ga plakat Tradicionalni slovenski zajtrk 2024.
Oba plakata in več informacij o pomenu in dogajanju v okviru Tedna slovenske hrane in Tradicionalnega slovenskega zajtrka so dostopni na spletni strani https://www.nasasuperhrana.si/, kjer med drugim izveste, da si lahko plakata tudi natisnete ali prenesete in delite.
Kaj so prednosti izbire lokalne hrane?
- Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost; zaradi bližine pridelave ni potrebe po uporabi aditivov, kot so konzervansi, barvila ipd., taka živila pa so tudi prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu.
- Podpiramo domačo proizvodnjo in ohranjamo domača delovna mesta; posledično s tem skrbimo za stabilno financiranje šolstva, zdravstva, socialnih transferjev, itd.
- Ohranjamo poseljenost, obdelanost in urejenost slovenskega podeželja.
- Zaradi krajših transportnih poti in manjše uporabe embalaže varujemo okolje.
- Zagotavljamo večjo in stabilnejšo prehransko varnost v državi.
- S tem, ko spodbujamo povečanje samooskrbe s hrano v državi, povečujemo kakovost življenja vseh vključenih v proces, od pridelave do potrošnje hrane.
Vabimo vas, da obiščete tudi našo spletno stran https://zadruzno.si/, kjer je na enem spletnem mestu združena in predstavljena ponudba 59 kmetijskih in gozdarskih zadrug, članic Zadružne zveze Slovenije. Vsi zainteresirani lahko s pomočjo filtra in zemljevida preverite ponudbo, ki jo imajo slovenske zadruge za kategorije, ki vas zanimajo, izveste kakšne sheme kakovosti in certifikate imajo zadruge in zadružna podjetja ter katere so uveljavljene in priznane blagovne znamke zadrug.
Vabljeni, da ste del naše skupne pobude in obeležite Teden slovenske hrane in Tradicionalni slovenski zajtrk!
*Pobudniki razglasitve Tedna slovenske hrane so bili poleg prvo-podpisnice Čebelarske zveze Slovenije še Zadružna zveza Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Sindikat kmetov Slovenije, Zveza kmetic Slovenije, Zveza slovenske podeželske mladine, Ekoci - eko civilna iniciativa Slovenije - Združenje za trajnostno prihodnost, Zveza sadjarskih društev Slovenije, Gibanje Oskrbimo Slovenijo - Štafeta semen, Gibanje Rajski vrt in Konzorcij evropsko zaščitenih živilskih pridelkov in izdelkov.
Pri organizaciji in izvedbi tradicionalnega slovenskega zajtrka sodelujejo: ministrstva, pristojna za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, zdravje, izobraževanje, kulturo, okolje in prostor, Čebelarska zveza Slovenije (pobudnica projekta), Zavod RS za šolstvo, Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, Zadružna zveza Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Zveza sadjarskih društev Slovenije, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije ter Zveza slovenske podeželske mladine.
(Povzeto po informaciji MKGP in Nasa super hrana.si.)